Kaikki lähti siitä, kun näin vilauksen Strömsön jaksosta, jossa käsiteltiin ruokahävikin minimoimista. Ahkerana leipurina nurkkiin jää usein pyörimään monenlaisia leivänkannikoita eikä korppujauhoja ja krutonkeja voi laittaa kaikkiin ruokiin, joten jotain uutta piti keksiä. Palataan siis tekstin ensimmäiseen lauseeseen. Strömsön keittiössä valmistettiin Toscanalaista leipäkeittoa, johon tuli tomaattisäilykkeitä, vihanneksia ja kuivuneita leivänkannikoita. Minulta ei löytynyt kaapista kaikkea tarpeellista, joten sävelsin oman ”leipämuhennoksen”.
Tarvitset:
Oliiviöljyä sipuleiden paistamiseen
Salottisipulin pilkottuna
Valkosipulin kynnen (tai useamman)
Tomaattimurskaa purkillisen
Rasiallisen kirsikkatomaatteja
Pari desiä vettä
Puoli ruukullista basilikaa
Pieni loraus viinietikkaa
Mustapippuria, suolaa ja hyppysellinen sokeria (tomaatti tykkää sokerista)
2-3 desiä kuivuneita leivänpalasia, pilkottuna suuhun sopiviksi paloiksi.
Kuullota sipulit, puolita kirsikkatomaatit ja pistä ne sipuleiden seuraksi. Lisää tomaattimurska, basilika pilkottuna, vesi, viinietikka ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen ja lisää tarvittaessa vettä. Kun kirsikkatomaatit ovat pehmenneet lisää leivänpalaset ja painele soseen sekaan, jotta ne imevät kastiketta itseensä ja pehmenevät. Koristele tuoreilla basilikan lehdillä ja tarjoile.
