Aina ei ehdi tai viitsi taiteilla kauniita leipiä, silloin jätän taikinan taitteluiden jälkeen laatikkoon ja laitan sen jääkaappiin odottelemaan jatkokäsittelyä. Taikinan voi muotoilla leiväksi seuraavanakin päivänä, mutta jos sen paistaa heti muotoilun ja kohotuksen jälkeen ei koristeluviiltelyt onnistu yhtä hyvin kuin kylmään leipään.
Tällä kertaa tein taikinan jääkaappiin, sillä ajattelin, että sieltä on sitten helppo ottaa sopiva määrä taikinaa ja paistaa sämpylöiksi. Hapanjuuritaikina säilyy jääkaapissa päiväkausia, mutta toki happamuus ja viljojen maut vahvistuvat mitä pidemmälle mennään. Ruisleipiä pidetään usein pari päivää jääkaapissa ennen paistamista, jotta ruis saisi tekeytyä rauhassa ja jotta siitä tulisi helpommin sulavaa.

Tämän kertaisesta taikinasta olen nyt paistanut aamupalasämpylät (4 kpl) ja päivälliseksi pizzan. Todennäköisesti paistan lopputaikinan huomenna iltapalasämpylöiksi. Pizzasta ei tule ihan niin rapsakka kuin varsinaisella hapanjuuripizzataikinalla, mutta kyllä tämä hiivalla tehdyn voittaa mennen tullen! Minulla on menossa testit täydellisen pizzataikinan löytämiseksi ja palailen reseptin kanssa, kun olen saanut tutkimukset päätökseen. 🙂
Resepti:
100 g aktiivista vehnäjuurta
340 g haaleaa vettä
140 g sämpyläjauhoja tai jotain täysjyväjauhoja
300 g puolikarkeita vehnäjauhoja
10 g suolaa
Sekoita juuri, vesi ja jauhot ja anna tekeytyä noin tunnin (autolyysi). Lisää taikinaan suola taitellen. Taittele taikinaa 3-4 kertaa puolen tunnin välein 3-4 tunnin ajan, kunnes se on kohonnut noin 30 %. Muotoile leiväksi tai jätä laatikkoon ja laita jääkaappiin odottamaan jatkokäsittelyä.
Jos paistat leipänä paista 240-asteisessa uunissa 20 minuuttia ja vielä 220-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Lisää uunin pohjalla olevaan astiaan kiehuvaa vettä paiston alussa.
Jos taas paistat taikinan sämpylöinä paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

Jos mielesi tekee pizzaa lämmitä uunia, jossa on paistokivi tai vaihtoehtoisesti uuninpelti, niin kuumalla kuin mahdollista eli noin 275-300-astetta noin tunti. Täytä pizza esimerkiksi herkullisella tomaattikastikkeella, parmesanilla ja mozzarellalla ja laita uuniin, paista kunnes se on saanut sopivasti väriä. Laita päälle tuoretta basilikaa, rucolaa ja mansikoita sekä mustapippuria ja oliiviöljyä. Nauti!
