Vietimme tänä vuonna joulua kotona ja kaipasimme vaihtelua joulupöytään, joten pohdimme mikä olisi sellainen ruoka mikä kävisi alkupalasta ja sopisi hyvin kalojen kanssa. Lasten suusta kuulee paljon viisaita ajatuksia, ja niin he tälläkin kertaa totesivat, että blinit sopivat, tee niitä! Joten tänä vuonna meillä oli alkupalaksi aikuisille ja pääruoaksi lapsille blinejä.

Koska teen kaiken mahdollisen nykyään hapanjuurella piti blinireseptikin tuunata hapanjuuriversioksi.
Riittoisaan määrään (riitti toisella kertaa neljälle aikuiselle ja kahdelle lapselle) hapanjuuriblinejä tarvitset:
400 g kermaviiliä
60 g aktiivista vehnähapanjuurta
165 g tattarijauhoja
1 tl sokeria
Sekoita yllämainitut ainekset, anna seistä ja tekeytyä lämpimässä pari tuntia ja laita jääkaappiin peitettynä odottamaan seuraavaa päivää.
Ota taikina jääkaapista ja anna seistä pöydällä, niin että se lämpiää notkeammaksi. Tämä kestää noin pari tuntia.
Vaihtoehtoisesti voit myös antaa taikinan seistä huoneenlämmössä pöydällä yön yli eli voit sekoittaa taikinan illalla, peittää sen ja ottaa seuraavana päivänä käyttöön sekoittaen alla mainitut. Molemmilla tavoilla blineistä tuli mielestäni maukkaita.
Seuraavaksi tarvitset:
1,5 dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 keltuainen
1 valkuainen
Voita paistamiseen.
Lämmitä maito lämpimäksi, ei kuitenkaan kiehuvan kuumaksi ja sekoita taikinan sekaan voisulan, suolan ja keltuaisen kanssa. Vaahdota valkuainen kuohkeaksi kovaksi vaahdoksi. Vaahdon pitää olla sellaista, että voit pitää kulhoa pääsi päällä ja valkuaisvaahto pysyy kulhossa paikallaan. Sekoita valkuaisvaahto varovasti puulastalla käännellen taikinan sekaan ja paista blinit voin kanssa pannulla.

Nauti blinit lämminsavulohen, mädin, smetanan, suolakurkkujen, tillin ja hunajan kanssa.
Herkullista uutta vuotta!