Saaristolaisleipää siemenillä

Vuosia, vuosia sitten, en välittänyt ollenkaan saaristolaisleivän makeasta mausta. En ymmärtänyt lainkaan miksi makeus ja leipä piti sotkea toisiinsa. Mutta ihminen kasvaa ja ilmeisesti makuaistikin kehittyy vuosien varrella ja tänä päivänä tykkään saaristolaisleivästä, mutta teen sen yhä vähemmän makeana kuin useat reseptit, joita olen nähnyt. Tykkään myös lisätä leipään reilusti siemeniä tuomaan makua, suutuntumaa ja vitamiineja.

Kolmeen leipään tarvitset:

500 g appelsiinimehua
500 g vettä
300 g aktiivista vehnäjuurta
300 g kaljamaltaita
100 g vehnäleseitä
1 rkl suolaa
250 g siirappia
100 g pellavansiemeniä
100 g auringonkukansiemeniä
160 g ruisjauhoja
400 g puolikarkeita vehnäjauhoja

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi veden kanssa ja sekoita nesteeseen juuri. Sekoita tämän jälkeen kaikki ainekset vehnäjauhoja lukuun ottamatta nesteeseen. Taikinasta pitäisi tulla löysähköä, kaadettavissa olevaa massaa, joka vastaa koostumukseltaan kaurapuuroa. Älä siis lisää kaikkia vehnäjauhoja taikinaan kerralla vaan vähitellen, jotta näet, mikä on jauhoillasi sopiva määrä.

Ennen taikinan sekoittamista.

Itselläni oli käytössä luomujauhot, jotka imivät aika reilusti vettä joihinkin muihin jauhoihin nähden. Jos siis taikinasi näyttää löysältä reseptin jauhomäärällä lisää niitä hieman, kunnes koostumus on sopivan tuntuista.

Kaada tämän jälkeen taikina voideltuihin tai leivinpaperilla vuorattuihin vuokiin ja jätä pöydälle peiteltynä kohoamaan. Täytin vuoistani noin ¾-tilavuudesta ja kun oli silmämääräisesti huomattavissa, että leivät olivat kohonneet jo suht lähelle reunaa, siirsin vuoat jääkaappiin. Tähän meni tällä kertaa viisi tuntia ja edellisellä kerralla kahdeksan. Eli tarkkoja aikoja on vaikea sanoa, kun kohoamiseen vaikuttaa huoneenlämpö, juuren aktiivisuus, mehun lämpötila jne jne. Maltti on valttia juurella leipoessa eli älä hätiköi!

Puolitoistakertainen määrä taikinaa vuoissa kohoamassa.

Nosta vuoat lämpimään ja kohota vielä tarpeen mukaan hieman lisää tai laita suoraan paistumaan 200-asteiseen uuniin. Paista puolisen tuntia, kunnes pinta on ruskistunut ja laske tämän jälkeen lämpötila 175-asteeseen ja paista vielä noin tunti. Jos leipien pinta meinaa tummua liikaa, laita paiston loppuvaiheessa folio päälle.

Halutessasi voit loppuvaiheessa sivellä leipiä siirappi-vesiseoksella (0,5 dl siirappia ja 0,5 dl vettä) ja vielä kertaalleen, kun otat leivät uunista pois.

Ja eikun herkuttelemaan! Kuvassa reseptin leipä ilman siirappivalelua.

Anna leipien jäähtyä (jos vaan maltat!), sillä jäähtyneenä leipien maut syvenevät ja ne ovat helpommin leikattavia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s