Tänä vuonna oli helppo keksiä mitä veisin päiväkodin tädeille kevätmuistamisena, hapanjuurileipää tietty! Olen tykästynyt ohraan ja samoin tykkään kauran mausta, joten kehittelin näiden kahden yhdistelmän tädeille vietäväksi.

Tarvitset kahteen (pienehköön) leipään:
100 g aktiivista juurta
350 g haaleaa vettä
150 g ohrajauhoja
350 g puolikarkeita vehnäjauhoja
10 g suolaa
Lisukkeeksi:
160 g kaurarouhetta
300 g kiehuvaa vettä
Sekoita ensin kaurarouhe, suola ja kiehuva vesi ja jätä jäähtymään. Sekoita tämän jälkeen omassa kulhossaan juuri, vesi ja jauhot ja anna tekeytyä noin tunnin (autolyysi). Lisää kaurarouhe-suolaseos taikinaan kunnolla sekoittaen ja peitä. Taittele 3-4 kertaa 2-4 tunnin aikana, kunnes taikina tuntuu jämäkältä ja se on noussut noin 30 %. Tee kaksinkertainen muotoilu koriin ja laita peitettynä jääkaappiin tekeytymään.

Paista 240 asteisessa uunissa 20 minuuttia ja 220 asteessa toiset 20 minuuttia. Heitä leivälle löylyt paiston alussa, jotta leivän pinta ei kovetu ja se ehtii nousemaan tekemistäsi viilloista. Anna jäähtyä ainakin tunnin ja nauti (tai anna kaverille)!
